

קונסרבטוריון ענבלים
בית המוסיקה של להבים

מסע מוזיקלי בזמן – כשהקונסרבטוריון פוגש את בית הספר היסודי
13 דצמ 2024
4 min read
1
105
0
כחלק מתהליך ההתפתחות של הילדות והילדים אנו רוצים שהם יכירו את העולם העשיר בו אנו חיים, ובין היתר יכירו גם את העולם התרבותי העשיר שלנו – מעבר לתרבות אותה הם צורכים בשגרת חייהם. אנו מבקשים להקנות להם מיומנויות של צרכני תרבות איכותית, יכולת האזנה וקשב ויכולת ניתוח של יצירות מורכבות. בנוסף אנו רוצים לחשוף אותם לתרבויות שונות ולהראות שגיוון, במוזיקה ובכלל, תורם לפסיפס הייחודי שלנו כחברה. כמו כן אנו רוצים להעצים את התלמידים ולתת במה לכישוריהם.
בשנת לימודים זו החל שיתוף פעולה מרתק בין הקונסרבטוריון לבית הספר היסודי שנועד להגשים מטרות אלה. כל תלמידי כיתות ב' וכיתות ג' השתתפו בסדרת הרצאות, מפגשים מוזיקליים וקונצרטים. התלמידים למדו על התזמורת ומשפחות הכלים השונות, למדו כיצד הכלים השונים מפיקים צלילים ייחודיים להם, נחשפו לכלים שונים והרגישו אותם, ניגנו בכלי ההקשה וחוו קונצרטים של נגנים מקצועיים המלמדים נגינה בקונסרבטוריון. בנקודות שונות במהלך התכנית יכלו תלמידים לנצל את הבמה ולהפגין את כישוריהם המוזיקליים ואת הידע שלהם. היום (שישי 13.12.24) התקיים מפגש הסיום של שכבה ג' ובקרוב יתקיים מפגש הסיום של שכבה ב'.

הסדרה כללה 10 מפגשים, חלקם בכיתות וחלקם באולם הקונצרטים בקונסרבטוריון. בכיתה וגם בקונסרבטוריון למדו התלמידים בכל מפגש על משפחת כלים אחרת ולאחר מכן פגשו באולם הקונסרבטוריון נגן מקצועי שניגן יצירות מרכזיות בכלי מהמשפחה עליה למדו. כך שבמהלך סדרת המפגשים הכירו התלמידים חמש משפחות כלי נגינה ואת הכלים השונים השייכים למשפחות אלה, והאזינו ליצירות מוזיקליות קאנוניות מתקופות שונות (של גדולי המלחינים – מבאך, בטהובן ומוצרט ועד ברהמס, אופנבך וז'ופלין).
פתחנו את המפגש הראשון והשני עם כלי המקלדת. למדנו כיצד הם מפיקים צלילים וראינו את הגיוון הרב שבכלים – הפסנתר העובד על עקרון של הקשה על מיתרים, העוגב העובד על עיקרון של זרימת אויר בצינורות, הצ'לסטה בה פטישים מכים על לוחות מתכת, הצ'מבלו בו לחיצה על הקלידים גורמת לפריטה על מיתרים והאקורדיון בו המפוח דוחף אויר המרעיד לשוניות מתכת. לאחר מכן הגיעו התלמידים לקונסרבטוריון והאזינו ליצירות מתקופות שונות בפסנתר, בא ורגן ובאקורדיון – לאליזה של בטהובן, טוקטה ופוגה ברה מינור של באך, קטעי ג'אז ובלדת רוק. הסרנו את לוחות העץ מהפסנתר כדי להכיר את המנגנון של הפטישים המכים על מיתרי הפסנתר והאקורדיון עבר בין התלמידות והתלמידים שראו כיצד עובד המפוח בשילוב עם המקלדת והכפתורים.


המפגשים השלישי והרביעי עסקו בכלי הקשת. בכיתה למדנו על כינור, ויולה, צ'לו וקונטרבס. התלמידים הצביעו על המשותף לכולם (בעיקר אהבו את ה"שפם" המשותף לכולם) ועל השונה ביניהם. הם למדו כיצד בנויים כלי הקשת, כיצד משנים את הצלילים בהם, כיצד מופקים הצלילים השונים, באילו שיטות ניתן לנגן עליהם וכיצד משפיע גודל הכלי על גובה הצליל שהוא מפיק. בכיתה נגעו התלמידים בכינור בזמן שהפקנו צליל והרגישו הלכה למעשה את הצלילים. לאחר מכן הגיעו לקונצרט כינור שכלל יצירות מתקופות שונות במוזיקה הקלאסית מהמאה ה-18 ועד המאה ה-20 – תקופת הבארוק, התקופה הקלאסית, התקופה הרומנטית והתקופה המודרנית – בין היתר האזינו למארש הטורקי של מוצרט, למינואט בסול מז'ור של באך, לפולקה פיציקטו של ליאו דליבה, לברבור של קמיל סן-סאנס, לריקוד הונגרי מס' 5 של יוהנס ברהמס, לבדרן של סקוט ז'ופלין ועוד.


את המפגש החמישי והמפגש השישי הקדשנו לכלי הפריטה. בכיתה למדנו על הנבל ככלי הפריטה המרכזי בתזמורת הסימפונית, על העוד ככלי פריטה חשוב במורשת התרבותית של יהודי ספרד ובמוזיקה האנדלוסית ועל גיטרות שונות – גיטרה קלאסית, גיטרה בס, וגיטרה חשמלית. הגיטרה עברה בין התלמידים שראו כיצד הפריטה על המיתר מרעידה אותו ושוחחנו על השפעת אורך החלק במיתר שרועד על גובה הצליל. דיברנו על הקרבה של כלי הפריטה לכלי הקשת (משפחת כלי המיתר) על המשותף להם והשונה ביניהם. לאחר מכן הגיעו התלמידים לקונסרבטוריון והאזינו לקונצרט גיטרות. הם האזינו בין היתר לרומנסה ספרדית בגיטרה הקלאסית, לקט שירים ישראלים בגיטרה החשמלית וקטע ג'אז בגיטרה בס. במפגש זה נפל לרוב התלמידים האסימון בכל הקשור לחשיבות תיבת התהודה בגיטרה הקלאסית והאופן בו מופק הצליל בגיטרות החשמליות.

המפגש השביעי והמפגש השמיני התקיימו שניהם בקונסרבטוריון. במפגש השביעי הכרנו כלי הקשה שונים. למדנו על כלי ההקשה התזמורתיים (מרימבה, טימפני, מצילתיים וכדומה) ופגשנו כלי הקשה שונים בקונסרבטוריון ושמענו את הצלילים שלהם – מרימבה, קסילופון, מערכת תופים, תופי בס, קונגס ובונגס, טימבלס, דרבוקות, גווירו, אגוגו, פעמוני פרה, קבסה, מרקס, שייקרים ועוד. התלמידים ניגנו יחד על תופים שונים וניסו לייצר קצב אחיד. במפגש לאחר מכן האזנו בסדנה לנגן כלי הקשה מקצועי שהדגים את היכולות ושיטות הנגינה בכלי ההקשה המגוונים. שמענו מקצבים וסגנונות שונים כמו מצעד צבאי, רוק, סווינג, ג'אז ומוזיקה לטינית.


גם המפגש התשיעי והעשירי התקיימו בקונסרבטוריון. במפגש התשיעי למדנו על כלי נשיפה. ראינו את החלוקה לכלי נשיפה ממתכת (טובה, בריטון, קרן יער, טרומבון וחצוצרה) וכלי נשיפה מעץ, שכיום אינם מיוצרים מעץ בחלקם הניכר (פיקולו, חליל צד, חלילית, חליל בס, בסון, ועוד). שמענו כיצד כלים שונים מפיקים צלילים והתלמידים ראו כמה מאתגרת הפקת הצליל בכלי הנשיפה השונים שהצגנו בקונסרבטוריון (טרומבון, חצוצרה, חליל בס וחלילית). ראינו גם סקסופון וניסינו להבין מדוע הוא נחשב כלי נשיפה מעץ על אף שהוא עשוי ברובו המכריע ממתכת (זה קשור להיסטוריה האבולוציונית שלו כצאצא של השאלומו והקלרינט ולעובדה שמנגנים בו בפיה על עלה עץ). במפגש העשירי פגשו נגן כלי נשיפה שהציג כלים שלא פוגשים כל יום – חליל פאן (צבר קנים), ז'לייקה (חליל מחובר לקרן),חליל תאומים (בעל קנה כפול), טלינקה (חליל ללא חורים כלל) ואוקרינות (כלי נשיפה עתיקים מחרס) – לצד כלי נשיפה מסורתיים ופופולריים כמו קלרינט, סקסופון וקרן יער. הקהל האזין לקן-קן של אופנבאך, מעבר הקונדור של דניאל רובאלס (המוכר יותר מעיבוד של סיימון וגרפונקל ליצירה), ירח כחול של לורנץ הארט (המוכר מביצוע של פרנק סינטרה), כשהקדושים צועדים (שיר דת אפריקני-אמריקני המוכר מביצוע של לואי ארמסטרונג), מוזיקה חסידית, ועוד.

קונסרבטוריון ענבלים להבים מבקש להודות להנהלת בית הספר היסודי ולצוות החינוכי שסייע בהוצאת התכנית לפועל, וכן להודות למתנ"ס, למחלקת החינוך במועצה ולראש המועצה על התמיכה והסיוע בקידום התכנית המוזיקלית.
תודה גדולה למורי הקונסרבטוריון שמלמדים נגינה במסירות במהלך כל השנה ונרתמו לחשוף את הילדות והילדים לעולם העשיר של כלי הנגינה.
אנו מאחלים לתלמידות ולתלמידים שימשיכו להנות מתרבות בכלל, וממוזיקה בפרט, ושהמוזיקה תמשיך להיות חלק משמעותי מחייהם.
13 דצמ 2024
4 min read
1
105
0